Στο μικρό, αυθεντικό Ανήλιο Μετσόβου, εκεί που ο αέρας μυρίζει έλατο και το βλέμμα χάνεται σε πλαγιές γεμάτες ιστορία, ανακαλύψαμε έναν θησαυρό της βλάχικης κουζίνας: την πισπιλίτα.
Πρόκειται για μια παραδοσιακή πίτα χωρίς φύλλο, φτιαγμένη με χόρτα του βουνού, φέτα και καλαμποκάλευρο. Το καλαμποκάλευρο δεν είναι ζύμη – πασπαλίζεται πάνω από τη γέμιση και κατά το ψήσιμο δημιουργεί μια μοναδική κρούστα, χρυσαφένια και τραγανή, που κρατά τη νοστιμιά μέσα της.
Η λέξη “πισπιλίτα” σημαίνει πασπαλισμένη στα βλάχικα – και όπως μας είπαν οι ντόπιοι, είναι πίτα που μαγειρεύεται με αγάπη και υπομονή.
Το φαγητό αυτό δεν είναι απλώς νοστιμιά – είναι μνήμη, ταυτότητα και παράδοση σε ένα ταψί.
Αν βρεθείτε στο Μέτσοβο ή στο Ανήλιο, μην τη χάσετε. Η γεύση της θα σας μείνει αξέχαστη.
Εμείς τη γευτήκαμε από τα χέρια της κυρά Βασιλικής και ήταν υπέροχη.