📸 Κείμενο – Φωτογραφίες: Βιβή Μαργαρίτη
Αν υπάρχει ένα φαγητό που χαρακτηρίζει την Κρακοβία, αυτό είναι οι zapiekanki – οι πολωνικές μπαγκέτες που ψήνονται στον φούρνο με τυρί, μανιτάρια και άπειρους συνδυασμούς υλικών. Το πιο διάσημο στέκι για να τις δοκιμάσετε βρίσκεται στην Plac Nowy, στο ιστορικό Kazimierz, την εβραϊκή συνοικία της πόλης. Εκεί, μέσα στο χαρακτηριστικό στρογγυλό κτίριο, θα βρείτε μικρούς πάγκους που σερβίρουν μέχρι αργά τη νύχτα. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει το θρυλικό Endzior, γνωστό εδώ και δεκαετίες.
Τί είναι τα zapiekanki;
Η βάση είναι πάντα η ίδια: μισή φρατζόλα ψωμί, τραγανή απ’ έξω και ζεστή μέσα, με λιωμένο τυρί και μανιτάρια. Από εκεί και πέρα, οι επιλογές είναι δεκάδες:
-
Με σαλάμι, καλαμπόκι και κέτσαπ
-
Με jalapeños για πικάντικη γεύση
-
Με ντομάτα και αγγουράκι τουρσί
-
Με φέτα και ελιές για μια πιο μεσογειακή πινελιά
Tips για τους ταξιδιώτες
-
Ποια γεύση να δοκιμάσετε: Ξεκινήστε με την κλασική «standard» με μανιτάρια & τυρί και στη συνέχεια δοκιμάστε μια πικάντικη εκδοχή με jalapeños.
-
Τιμές: Από 15 έως 28 ζλότι (3,5 – 6,5 € περίπου), ανάλογα με τα υλικά. (Οι τιμές και οι γεύσεις ισχύουν τη στιγμή της επίσκεψης).
-
Καλύτερη ώρα για επίσκεψη: Βράδυ, μετά τη βόλτα σας στα μπαρ του Kazimierz. Η πλατεία γεμίζει ζωή, μουσικές και παρέες.
-
Πώς να την απολαύσετε: Όρθιοι στην πλατεία, μαζί με ντόπιους και ταξιδιώτες. Είναι μέρος της εμπειρίας!
Γιατί αξίζει
Τα zapiekanki είναι street food που συνδυάζει γεύση, ατμόσφαιρα και ιστορία. Ένα ζαπιεκάνκι στο χέρι και μια βραδινή βόλτα στα στενά του Kazimierz είναι ό,τι πιο αυθεντικό μπορείτε να ζήσετε στην Κρακοβία.