Παλάτι Κοινοβουλίου στο Βουκουρέστι: Το πιο ακριβό δημόσιο κτίριο του κόσμου — και η βαριά του σκιά

της Βιβής Μαργαρίτη

Στην καρδιά του Βουκουρεστίου, υψώνεται σαν λιθογραμμένο σύμβολο ενός ολόκληρου καθεστώτος το Παλάτι του Κοινοβουλίου (Palatul Parlamentului) — ένα από τα μεγαλύτερα, πιο αμφιλεγόμενα κι εντυπωσιακά κτίρια της σύγχρονης Ευρώπης. Μπορεί να μη φαίνεται τελικά από το φεγγάρι – όπως λέει ο αστικός μύθος – αλλά σίγουρα δεν γίνεται να το αγνοήσεις όταν σταθείς απέναντί του.

Το βλέπεις από μακριά και νομίζεις πως πλησιάζεις κάποιο… ψηφιακό μοντάζ. Τόσο μεγάλο και τόσο «τέλειο» γεωμετρικά, που μοιάζει σχεδόν ψεύτικο. Μπαρόκ αρχιτεκτονική, μαρμάρινες κολώνες, ατέλειωτες σειρές από παράθυρα – όλα σε απόλυτη συμμετρία. Και μόλις φτάσεις μπροστά του… νιώθεις μικρός. Πολύ μικρός.

Ένα όραμα υπερβολής

Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1984, με πρωτοβουλία του Νικολάε Τσαουσέσκου, στο πλαίσιο του μεγαλόπνοου σχεδίου «Συστηματοποίησης» που στόχο είχε την πλήρη αναδιάρθρωση του Βουκουρεστίου. Πάνω από 7.000 κτίρια – σπίτια, εκκλησίες, μοναστήρια – κατεδαφίστηκαν για να ανοίξει χώρος για το Παλάτι. Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν. Ήταν ένα σχέδιο που εντυπωσίαζε σε μέγεθος, αλλά πονούσε σε ουσία.

Το βάρος της φιλοδοξίας

Σύμφωνα με το Βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες, είναι το βαρύτερο κτίριο στον κόσμο: πάνω από 4 εκατομμύρια τόνοι από σκυρόδεμα, σίδηρο και μάρμαρο. Διαθέτει 365.000 τ.μ., 12 υπέργεια επίπεδα, 8 υπόγεια, περισσότερα από 1.100 δωμάτια, πολυτελείς αίθουσες, μία όπερα, αλλά και καταφύγιο πυρηνικού πολέμου. Και όμως – μόνο το 30% του χρησιμοποιείται.

Το αρχιτεκτονικό του σχέδιο ανήκει στην Anca Petrescu, μια μόλις 28χρονη αρχιτέκτονας που ανέλαβε την ευθύνη ενός κολοσσιαίου έργου, με 700 συναδέλφους της και 20.000 εργάτες.

Από την υπερβολή… στην ξενάγηση

Σήμερα το Παλάτι στεγάζει τη Βουλή της Ρουμανίας, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (MNAC), το Μουσείο Ολοκαυτώματος, το Μουσείο Κομμουνιστικής Θηριωδίας και διάφορες υπηρεσίες. Η επίσκεψη επιτρέπεται μόνο με ξεναγό, με προκράτηση και επίδειξη διαβατηρίου ή ταυτότητας με λατινικούς χαρακτήρες. Η ξενάγηση διαρκεί περίπου μία ώρα και είναι διαθέσιμη σε αγγλικά και γαλλικά.

Η ξεναγός μας, χαμογελαστή αλλά με εμφανή σεβασμό στην ιστορία, μάς εξήγησε ότι υπάρχουν ακόμη υπόγειες πτέρυγες που δεν έχουν πλήρως εξερευνηθεί. Ένα κτίριο-λαβύρινθος που κρατά μυστικά, όχι μόνο από το παρελθόν του, αλλά και από την ψυχολογία της εξουσίας.

Ένα αρχιτεκτονικό θαύμα ή ένα σύμβολο αλαζονείας;

Το Παλάτι του Κοινοβουλίου δεν είναι απλώς ένα κτίριο. Είναι ιστορικό αποτύπωμα, πολιτικό μήνυμα και συναισθηματική πρόκληση. Είναι από τα ελάχιστα μέρη στον κόσμο που προκαλούν θαυμασμό και θυμό, δέος και προβληματισμό. Δεν είναι εύκολο να αποφασίσεις αν σ’ αρέσει ή σε ενοχλεί. Αλλά σίγουρα, δεν μπορείς να το ξεχάσεις.

Αν βρεθείς στο Βουκουρέστι…

Μην το χάσεις. Κλείσε θέση για ξενάγηση, φρόντισε να έχεις μαζί σου διαβατήριο.
Για φωτογραφίες, οι ιδανικές ώρες είναι νωρίς το πρωί ή λίγο πριν τη δύση του ήλιου – το φως κάνει την πρόσοψη να μοιάζει σαν να χρυσίζει.
Και μετά… ένα καφέ. Θα τον χρειαστείς. Γιατί η υπερβολή, όπως και η ιστορία, θέλουν χρόνο για να τις επεξεργαστείς.


💡 Παλάτι του Κοινοβουλίου εκτός από ένα αξιοθέατο, είναι ένα μάθημα για το πού μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος, όταν η εξουσία συναντήσει τη μεγαλομανία. Και ένα κάλεσμα να θυμόμαστε πως το μέτρο είναι πάντα πιο σημαντικό από το μέγεθος.


  

Μπροστά από το ακριβότερο δημόσιο κτίριο του κόσμου – το Παλάτι του Κοινοβουλίου στο Βουκουρέστι.
🖋 Είμαι η Βιβή Μαργαρίτη. Δημοσιογράφος, ταξιδιώτισσα, παρατηρήτρια της ζωής. Αναζητώ ιστορίες όχι μόνο στους προορισμούς αλλά και στα βλέμματα, στα κτίρια, στη σιωπή της Ιστορίας. Κάθε ταξίδι είναι μια αφορμή να δω αλλιώς τον κόσμο – και να τον μεταφέρω σε εσάς, μέσα από λέξεις.